Ympäristö
&
Kehitys
ry

Etusivu > Paikallisdemokratia (Vietnam) > Vietnamin Naisliitto

Vietnamin naisliitolla on lähes 12 miljoonaa jäsentä

Vietnamin Naisliitto on kirjaimellisesti massaorganisaatio, sillä on 11,8 miljoonaa jäsentä. Ja määrä jatkaa edelleen kasvuaan. Naisliitto perustettiin vuonna 1930, se oli osa Vietnamin isänmaallista rintamaa kuten muutkin suuret liikkeet Vietnamissa, esimerkiksi Viljelijöiden liitto ja Nuorisoliitto. Vuonna 1991 Naisliitto kuitenkin käännähti kannoillaan: sen toiminta alkoi perustua vapaaehtoisuuteen ja muun muassa hallinto uusittiin aiempaa avoimemmaksi.

Naisliitto toimii kaikkialla, sillä on maan joka kolkassa ryhmä, kunnissa sekä piiri ja maakunnissa. Keskushallinto on pääkaupungissa Hanoissa. Myös suuri voi olla kaunista: Naisliitolla on juuri kokonsa ansiosta voimaa vaikuttaa esimerkiksi lainsäädäntöön. Liitto kamppailee naisten ja perheiden aseman ja olosuhteiden parantamiseksi, vaikuttaa lakeihin ja toteuttaa käytännön ohjelmia. Vietnamin parlamentissa melkein kolmannes kansanedustajista onkin naisia, maakuntien ja piirikuntien päättäjistä heitä on noin viidennes.

Vietnamin Naisliitolla on laaja valtakunnallinen laina ja säästöohjelma. Naiset järjestäytyvät lainaryhmiksi ja saavat pieniä, noin 50 - 100 dollarin lainoja hankkiakseen tuloja. Naiset ovat hankkineet lainarahalla kanoja, porsaita, vesipuhveleitakin, perustaneet teehuoneita, kioskeja, sijoittaneet torikauppaan ja kouluttautuneet eläinten rokottajiksi.

Lainan saa säästettyään jonkin aikaa, esimerkiksi kolme kuukautta, eikä vakuudeksi tarvita omaisuutta vaan ryhmä toimii vakuutena. Lainat ovat olleet suosittuja lähes kaikkialla Vietnamissa, joitakin vuoristojen vähemmistökansoja lukuun ottamatta. Esimerkiksi dao-kylissä tapoihin ei kuulu myydä kotieläimiä rahan ansaitsemiseksi (ja lainan takaisin maksamiseksi), vaan kanat säästetään yhteisön yhteisiä juhlia varten. Naisliitolla on myös laaja terveys ja ravintokoulutusohjelma, gender-koulutusta sekä hiv/aidsin torjuntaohjelma. Ruotsin kehitysyhteistyöosasto Sida on tehnyt yli kymmenen vuotta tiivistä yhteistyötä Naisliiton kanssa ja tukenut sen hallintoa.

Than Minhin yksinhuoltajanaisten ryhmää edustava maanviljelijä Le Li Thong sekä Ympäristö ja kehitys ry:n kylädemokratiaprojektin koordinaattori Nguyen Thi Minh Tam osallistuivat Ympäristö ja kehitys ry:n kutsumina vieraina Helsingin AEPF- ja ASEM-kokouksien yhteydessä syyskuussa 2006 järjestettyihin Naisten oikeudet kolmannessa maailmassa -tapahtumasarjaan ja kylädemokratiaa sekä yksinhuoltajanaisten asemaa käsitteleviin tapahtumiin.

Jaana Airaksinen