Ympäristö
&
Kehitys
ry

Etusivu > Ekoturismi > Maitovalaat (Solovetski) > Linkit

photo: Jorma Kivistö

Lisätietoja maitovalaista

Folkrorelser.
Sivuilta löytyy noin sadan kuvan kuvagalleria samaiselta Solovetskin matkalta, matkalla värkätyn laulun "Vita havets sång" sanat ja matkaan liittyvää tekstiä. Sivuja ovat olleet tekemässä ruotsalaiset matkatoverimme Tord Björk, Winnie Kahn ja Per Warming. Solovetskimateriaalin tarkempi osoite on www.folkrorelser.nu/solovetsk.

Interspecies.
Ihmisten ja eläinten, erityisesti valaiden väliseen kommunikaatioon keskittyvä sivusto. Kirjasto-osiosta löytyy artikkeleita maitovalaista. Lisäksi sivuilla voi kuunnella valaiden ääntelyä, tehtyjä taideteoksia ja kuvia valaiden ääniaalloista. katsella valaista. Valastutkija Jim Nollmanin ylläpitämä sivusto.

Perustietoa maitovalaista suomeksi.
Fysikaalisten tieteiden laitoksen palvelimella. Täältä löytyy myös Whale Watching Web-sivusto, mistä käy hyvin ilmi, että valaiden katselu on maailmanlaajuista touhua.

Suomen WWF, World Wildlife Fund.
Kun kirjoitat hakukenttään "valaat, saat niistä monipuolista tietoa suomeksi. Maitovalas-haulla löytyy vajaan minuutin pituinen videopätkä maitovalaasta. Pätkän voi ladata omalle koneelle ja sitä voi katsoa vaikkapa Windowsin mukana tulleella MediaPlayerilla. Pieni ruutu, mutta kyllä tästä SOlovetskin valaat tulevat hyvin mieleen.

Suomen Luonto lokakuu 2005 -lehden maitovalasäänet.
Kymmenen ääninäytettä.

Vasankari, kyläyhteisön kotisivut.
Erkki Puskalan rysän verkkoon tarttui toukokuussa 1904 maitovalas. Valaan pituus oli 4,2 metriä, mutta sen painoa ei voitu punnita. Valas vedettiin rantaan liukupuiden päällä kuuden miehen ja yhden hevosen voimin. Valasta näyteltiin eri puolilla mm. Oulussa ja Jaakko Friisin pihassa. Tästä valaasta löytyy valokuva kun surffaa Valokuvat-osioon ja valitsee "Muut vanhat valokuvat".

Suomalainen Kontiki ja petroskoilainen Lukomorie järjestävät valasmatkoja Solovetskiin.

Hernan Patinon ja Jöns Carlsonin kirja Vienanmeren luostarisaaren maitovalaat on hyvä tapa orientoitua aiheeseen.
 
Between Species-nimisessä kirjassa on luku Rauno Lauhankankaan ja Jim Nollmannin yrityksistä kommunikoida Solovkin maitovalaiden kanssa musiikin välityksellä. (Jim Nollmann on harrastanut jammailua myös miekkavalaiden ja monien muiden valaslajien kanssa.)