Ympäristö
&
Kehitys
ry

Etusivu > Energia > Tuuli

Jorma Kivistö

Halpaa tuulivoimaa Intiassa ja Pakistanissa

Pienet tuulimyllyt

Pienten, 5 - 20 kilowatin tuulimyllyjen tuotanto on jo käynnistynyt tai käynnistymässä dialogiprojektin ja siihen liittyneiden kurssien ja työpajojen seurauksena Karachissa ja Peshawarissa Pakistanissa sekä Rajkotissa Intiassa.

Tuotanto perustuu ainakin osittain hollantilaisen Adriaan Kragtenin kehittämiin Virya-tuuliturbiineihin. Kragtenin tuulimyllyilleen valitsema sanskriitinkielinen nimi on ihailtavan hyvin sopiva, sillä Virya tarkoittaa ikuista energiaa.

Rajkotilaisten tavoitteena on 0,4 euron hinta wattia kohti. Tämä on mullistavaa, sillä tällä hetkellä isot, megawattien tuulimyllyt maksavat noin euron wattia kohti. Tähän asti on ajateltu, että tuulisähköä voidaan tuottaa taloudellisesti kannattavalla tavalla ainoastaan suurten megawattiluokan hirviöiden avulla, ja että pienillä tuulimyllyillä tuotettu sähkö tulee väistämättä aivan liian kalliiksi.

Jos Rajkotilaisten tavoitehinta saavutetaan – mikä ei vielä ole varmaa - projekti moninkertaistaa kertaheitolla tuulivoiman teoreettiset tuotantomahdollisuudet maailmassa. Jos asennettu tuulivoimakapasiteetti maksaa selvästi aikaisempaa vähemmän kutakin kilowattituntia kohti, tuulivoimaa voidaan jatkossa tuottaa taloudellisesti kannattavalla tavalla myös monissa sellaisissa paikoissa joissa se ei tähän asti ole ollut varteenotettava vaihtoehto.

Vielä dramaattisempi vaikutus on sillä, että jatkossa taloudellisesti kannattava hintataso voidaan saavuttaa myös pienillä tuulimyllyillä. Tämä on tärkeää, sillä megawattiluokan tuulimyllyt ovat erittäin kookkaita laitteita jotka näkyvät kauas ja pilaavat maiseman. Viiden kilowatin tuulimyllyt eivät näy kovin kauaksi joten niitä voidaan sijoittaa myös moniin sellaisiin paikkoihin joihin ihmiset eivät halua suuria tuulimyllyjä. Tornin ristikkorakenne vähentää myös omalta osaltaan maisemahaittoja: ristikon puolat eivät näy yhtä kauas kuin esimerkiksi teräslevystä väännetty yhtenäinen torni.

Rajkotin tuulimyllyprojekti on ollut Rajkotin gandhilaisten yrittäjien ja kansalaisjärjestöjen yhteishanke. Kaikkein keskeisimmin projektin onnistumiseen vaikuttanut henkilö on ollut suomalainen Hannu Virtanen. Hannu neuvoi ensin pitkään internetin välityksellä rajkotilaisia käynnistämään tuulimyllyjen tuotantoa, ja vastasi lähes tuhanteen yksityiskohtaiseen ja usein monia eri kysymyksiä sisältävään sähköpostiviestiin. Loppuvuodesta 2004 ja alkuvuodesta 2005 Hannu Virtanen vieraili Tekniikka elämää palvelemaan-yhdistyksen ja Ympäristö ja kehitys ry:n tuella paikan päällä Rajkotissa auttamassa intialaisia jäljelläolevien teknisten ongelmien ratkaisemisessa.

Suuret tuulimyllyt

Suurien tuulimyllyjen tuotantoon liittyneissä työpajoissa ja keskusteluissa on pyritty korostamaan sitä, että tällaisen tuulivoiman tuotanto Pakistanissa voi saavuttaa suuren mittakaavan vain joint venture -tyyppisten järjestelyjen kautta, koska ainoastaan näin tuulimyllyjen tuotannosta siirtyisi Pakistaniin niin suuri osa, että niiden hinnat putoaisivat tarpeeksi alas. Pakistan aikoo rakentaa 1200 megawattia tuulivoimaa viidessä vuodessa ostamalla tuulimyllyt ulkomailta noin miljoonan dollarin hinnalla per megawatti, mutta tällä hinnalla sähkön tuotanto tuulivoimalla on kannattavaa vain suurin valtion tukiaisin.

Suomalainen WinWind-yhtiö on ainoa yritys joka on tarjonnut Pakistanille joint venture -tyyppistä sopimusta. Jos Pakistan valitsee tämän vaihtoehdon, tuulivoiman tuotanto suurilla tuulimyllyillä voisi 20 vuodessa kasvaa jopa 15 000 - 20 000 megawattiin ja pitkän päälle vielä suuremmaksi, sillä Pakistanin tuuliolot ovat yllättävän hyvät. Jos tuulimyllyt ostetaan ulkoa päin jalkoja lukuun ottamatta, tuulivoiman asennus todennäköisesti lakkaa muutaman sadan megawatin jälkeen, kun Pakistanin hallituksen kyky maksaa lisää tukiaisia ylittyy.