Ympäristö
&
Kehitys
ry

Etusivu > Energia > Ydinvoima

Jorma Kivistö
Ydinreaktorit ja tsunamit 1508-2008
Kartta: ydinvoimalat ja tsunamit 1508-2008Ydinvoimalat suojattava tsunameilta

Suuri osa maailman kaikista ydinvoimaloista ja käytetyn ydinpolttoaineen jälleenkäsittelylaitoksista on rakennettu valtamerten ranta-alangoille, koska tällöin voimalat voidaan jäähdyttää meriveden avulla. Voimaloiden suunnittelussa ei kuitenkaan ole otettu huomioon kohdalle osuvan tsunamin mahdollisuutta.

Tämä on vakava asia, sillä myös Pohjois-Atlantilla esiintyy aika ajoin suuria tsunameja. Kanadan rannikolla oli 13-metrinen, merenalaisen maanvyörymän synnyttämä tsunami vuonna 1929. Englannin ja Ranskan rannikoille iski 10-metrinen tsunami vuosina 1580 ja 1607. Lissabon tuhoutui vuonna 1757 melkein kokonaan 13-metrisen hyökyaallon kaataessa kaikki talot. Sama tsunami teki suurta vahinkoa myös muualla, kaikkiaan tuhansien kilometrien pituisella alueella Espanjan, Portugalin ja Marokon rannikoilla. Kartta tsunameista ja ydinvoimaloiden sijainnista maapallolla.

Jo tämänkokoiset hyökyaallot ovat niin suuria ja voimakkaita, että ne pystyvät katkaisemaan kohdalle tulevien ydinvoimaloiden jäähdytysjärjestelmien putket ja pysäyttämään jäähdytysvettä kierrättävät sähkö- ja dieselmoottorit. Tällöin ydinvoimalan reaktori voi sulaa tai pahimmassa tapauksessa ydinpolttoaine syttyy palamaan.

Myös niin sanottuihin jäähdytysaltaisiin varastoitu käytetty ydinpolttoaine voi syttyä palamaan, jos jäähdytysjärjestelmä tuhoutuu. Tällaisissa paloissa syntyvä uraanioksidipöly olisi erittäin hienojakoista ja siis helposti keuhkoihin joutuvaa, mutta erittäin suuren radioaktiivisuutensa vuoksi myös tavattoman vaarallista. Pienikin palo levittäisi näin hienojakoista aerosolia tuulten mukana tuhansien kilometrien levyiselle alueelle.

Riskit kasvavat, jos jatkossa ryhdytään jälleen rakentamaan natriumjäähdytteisiä hyötöreaktoreja, kuten Intia ja ainakin yhdeksän muuta maata aikovat tehdä. Ellei hyötöreaktoreja oteta käyttöön, ydinvoimaloilta loppuu polttoaine suhteellisen lyhyessä ajassa. Mutta hyötöreaktorit ovat poikkeuksellisen haavoittuvaisia tsunamin osuessa kohdalle, sillä natrium räjähtää joutuessaan kosketuksiin veden kanssa.

Ydinvoimaan liittyvät uhat globaalina ongelmana-tekstejä (rtf).

Tähänkin aiheeseen liittyvä kansalaisaktivismihyökyaalto.