Ympäristö
&
Kehitys
ry

Etusivu > Ekoturismi > Maitovalaat (Solovetski) > Valaspolku > Matkaohjeet

photo: Jorma Kivistö

Käytännön ohjeita matkalle

Solovetskin matka 18.-24.7.2004

Avuksi tulevillekin matkoille! (Kirjoitettu ennen matkaa kesällä 2004).

Matka käytännössä

Ideana on, että majoittuisimme pääsääntöisesti Valasrannan tuntumaan perustettavaan telttaleiriin. Saamme kyllä käyttöömme tukikohdaksi myös paikallisen metsähallituksen kämpän, jossa on vessa ja vesi mutta ei ihmeempiä mukavuuksia. Majoitus metsähallituksen kämpillä on makuupusseissa, en vielä tiedä onko siellä edes patjoja omasta takaa. Retkipatja ja makuupussi on siis syytä ottaa mukaan. Metsähallituksen kämpille mahtuu kuulemma nukkumaan 30 ihmistä, varmaan käytännössä tarvittaessa vähän useampikin, koska iso osa porukasta on lapsia.

Telttamajoitus on ilmainen, metsähallituksen kämpillä yöpyminen maksaa 5 Euroa ylimääräistä per yö per nenä. Metsähallituksen kämppä on 1 kilometrin päässä Solovetskin kylästä ja 7 kilometrin päässä Valasrannan talkoopaikasta ja telttaleiristä.

MUTTA minä suosittelen kyllä vahvasti majoittumista telttaleiriin. Hotelliin tai kämpille majoittumiseen tulee kyllä mahdollisuuksia myöhemminkin, maailmassa on useita paikkoja joissa on hotelleja tai muita katolla varustettuja tiloja, mutta telttaleirissä asuminen tällä keikalla voi jäädä ainutkertaiseksi mahdollisuudeksi asua muutaman päivän ajan teltassa Solovkin Valasniemen välittömässä läheisyydessä.

Kyseessä on maailman ainoa ihmisiin tottunut maitovalaspopulaatio, kaksi parvea maitovalaita jotka tulevat usein hyvin lähelle rantaa vaikka rannalla olisi ihmisiä (ihan rantakiville asti Valasrannalla ei saa mennä, tämä on hyvä kertoa lapsille muutamaan eri kertaan jo etukäteen). Molemmat parvet tulevat yleensä Valasniemen tuntumaan kaksi kertaa päivässä. Solovetskin luostari on hieno mutta Valasrannassa telttailu on Seikkailu, tuulen humina puissa, rantaan murtuvien aaltojen rauhallinen ääni, mereltä kantautuvat maitovalaiden kliksahdukset ja visertelyt ja hylkeiden huudot. Jos jäät kylille mätänemään niin valashavikset voivat jäädä paljon vähäisemmiksi.

Valasmatkan ohjelma

17.7. lauantaina klo 8.30 lähdemme Helsingistä Kiasman edestä bussilla ja ajamme yöksi Kuhmon Vartiukseen. Ajo Tampereen kautta ja poimia sieltä tulevat ihmiset kyytiin suoraan Tampereelta. Vartiuksessa majoitumme Wild Brown Bears-nimisen, karhuretkiä järjestävän matkailualan yrityksen majoitustiloihin. seitsemänsadan metrin päässä on haaska jolla on viime aikoina vieraillut öisin syömässä keskimäärin 8 eri karhua yössä. Emme näe karhuja majapaikalta ja retket haaskalle maksavat 165 Euroa per nenä. Karhusafarit eivät valitettavasti sisälly tämän matkan hintaan.

18.7. sunnuntaina ylitämme rajan ja köröttelemme Belomorskiin. Belomorskin lähellä majoitumme yöksi hotelli Gandvikiin.

19.7. maanantaina lähdemme ilmeisesti kymmeneltä aamulla laivalla Solovkin saarelle.

23.7. perjantaina hotelliyö Solovetskin kaupungissa.

24.7. aamulla paluu takaisin saarelta ja köröttelemme rajalle. Menemme yöksi pienelle leirintäalueelle Sonkajärvelle.

25.7. palaamme takaisin Helsinkiin, jälleen Tampereen kautta.

Mitä hintaan sisältyy?

hinta on 190 euroa per matkalle lähtijä, josta osa maksetaan Lukomorielle ja osa A-bussille ja vähän Manamansalon leirintäalueelle, YK ei vedä välistä) sisältää seuraavat asiat:

- bussi Helsinki-Tampere-Vartius
- majoitus, sauna ja aamupala Vartiuksessa
- bussi Vartius-Belomorsk-Vartius
- 1 yötä hotelli Gandvikissa puolihoidolla eli aamiaisella ja illallisella
- 1 yötä hotellissa Solovetskissa puolihoidolla eli aamiaisella ja illallisella
- laivamatkat Belomorsk-Solovetsk-Belomorsk
- 1 venäläinen opas (hyödyllinen olla kun en tiedä osaako kukaan kunnolla venäjää) ja 1 suomalainen opas (Rauno Lauhakangas) ainakin osan aikaa
- telttamajoitus Valasrannassa (omassa teltassa), eli lähes ainutlaatuinen ja henkeäsalpaava mahdollisuus telttailla muutama päivä maailman ainoan ihmisiin tottuneen maitovalaspopulaation välittömässä läheisyydessä
- ilmaista talkootyötä (arvatkaa mitä hullut saksalais- tai japanilaisturistit tällaisesta maksaisivat!)
- ehkä (tämä ei ole varmaa vielä) saunomismahdollisuuksisia Solovetskissa, yksityiskohdista ei tietoa, eikä välttämättä onnistu
- bussi Vartius-Sonkajärvi
- bussi Sonkajärvi-Tampere-Helsinki
- vähintään yksi kuljetus Solovetskista Valasrantaan ja takaisin, lisäksi pyritään järjestämään jonkin verran polkupyöriä (älkää vain odottako liikoja Solovetsk-Valasranta-kuljetusten ja liikkumismahdollisuuksien suhteen, saaren infrastruktuurit eivät ole kovin massiivisia ja tämä on suurin logistinen ongelmamme)
- todennäköisesti halvempi käynti Solovetskin luostariin
- todennäköisesti mahdollisuus tutustua muihin saaren kulttuurikohteisiin venäläisillä tariffeilla, jotka ovat paljon normaalihintoja edullisemmat

Jos matka kuullostaa kalliilta, niin on hyvä tietää että nykyään joutuisi normaalisti maksamaan pelkistä laivamatkoista Belomorskista Solovetskiin ja takaisin melkein saman verran kuin mikä nyt tulee koko tämän paketin hinnaksi. Junalippu Hki-Pietari-Hki maksaa noin 100 Euroa, en tiedä Pietari-Belomorsk-Pietari-junalipun hintaa.

Kuolemmeko nälkään ja janoon?

Solovkin saarella oli jo muutama vuosi sitten ainakin kolme ruokakauppaa ja leipomo. Lisäksi siellä on ainakin yksi kahvilatyyppinen ravintola, jossa aamiainen maksaa 3 Euroa, ja lounas ja päivällinen 5 Euroa. Tähtäämme kuitenkin pääsääntöisesti siihen että laitamme tai joku laittaa ruokaa isossa padassa kaikille yhtä aikaa. Jos emme saa paikallista kokkia meidän täytyy jakaa ruuanlaittovuorot keskenämme. Aamupaloja ja iltapaloja varten kannattaa ottaa mukaan trangioita tai muita pikku keittimiä 8-10 kpl. Erikoisruokavalioita koskevat toivomukset olisi hyvä esittää ajoissa niin että niihin osataan varautua etukäteen, tavalla tai toisella.

Solovetskista saa kyllä ostaa perunaa, kalaa, sipulia, tomaatteja, kurkkua, lihaa, kananmunia, leipää tms mutta kylältä on pitkä matka leirille ja perunat ovat raskaita kannettavia, sitäpaitsi ne kypsyvät niin hitaasti että niiden laittaminen trangioilla on hankalaa ja vie paljon polttoainetta. Joten otamme mukaan mm. makaroonia, spagettia, liha- ja kalasäilykkeitä ja sen sellaista helposti kypsyvää ruokaa jossa on paljon kaloreita 100 grammaa kohti. Ostamme osan valmiiksi ja pysähdymme matkan varrella kaupassa ennen rajalle tuloa, ja jaamme Vartiuksessa ruokaostokset niin että kaikki voivat ottaa osan niistä kannettavikseen.

Solovetskissa on kaivoja ja vettä. Vesijohtovesi on ilmeisesti juotavaa, kaupoista pitäisi saada myös pullovettä. Solovkin saarella on myös 500 makeavetistä järveä ja saarella asuu vain tuhatkunta ihmistä, joten järvivesikin on varmasti juotavaa paikan hyvin pohjoisen (Jäämereisen) sijainnin vaikutuksesta. Vesi ei mitenkään voi olla kovin erilaista kuin Suomen järvien vesi.

Veden suhteen tilanne vaikuttaa hyvältä, polun päässä on järvi ja leiripaikalta reilu kilsa pohjoiseen on puro josta esimerkiksi Shirshov-instituutin tutkijat ottavat juomavetensä. K.o. järvi sopii kuulemma myös peseytymispaikaksi.

Voiko siellä peseytyä?

Peseytymisen suhteen kannattaa varautua siihen, että se voi joinakin päivinä olla aika kylmää hommaa. Meillä on käytettävissämme tukikohtana metsähallituksen kämppä ja saamme ehkä talkoolaisille saunan ainakin joiksikin illoiksi, mutta liikkuminen edes takaisin kylän ja Valasrannan välillä on ongelma. Saarella on joitakin busseiksi muutettuja kuorma-autoja mutta niitä on vähän emmekä tiedä miten monta kertaa ne voivat kuskata meitä paikasta toiseen, saarella kun on myös pysyvää omaa asutusta ja muita matkailijoita. Voimme ehkä saada jonkin verran polkupyöriä käyttöömme, mutta tämä on epävarmaa ja meitä on niin paljon että ongelma jää jäljelle. Kävellen etäisyys on aika pitkä, Solovetskista on Valasrantaan noin 8 kilometrin matka. Niinä päivinä, joina kylillä tai saunassa käyminen ei onnistu voi tietysti peseytyä meressä (kylmää ja suolaista) tai järvessä (ei niin suolaista ja vähän lämpimämpää).

Terveysongelmat ja mahdolliset haaverit?

Kylässä on lääkäri ja terveysasema, mutta apteekki on puutteellisesti varustettu. Jos sinulla on jokin terveydellinen ongelma jonka hoitaminen vaatii tai voi edellyttää tiettyjä lääkkeitä, ota niitä itse mukaan, on todennäköistä että niitä ei saa Solovetskin apteekista. Me emme tee kovin vaarallisia töitä, joten pahempien haaverien mahdollisuus on pieni. Polun paikalla kasvaneet puut ja vesat on kaadettu jo ennen kuin tulemme paikalle. Käytämme kyllä yhtä tai kahta moottoroitua vehjettä reikien kairaamiseen, mutta niitä käyttävät vain kokeneimmat ihmiset. Muuten työ on pitkospuupolun pölkkyjen ja lankkujen kantamista paikoilleen lähimmistä pinoista, puutappien vasaroimista kairattuihin reikiin ja valaspolun raivaamista kaadetuista puunvesoista ja risuista. Viimeksimainittu työ soveltuu myös lapsityövoimalle.

Hyttystilanne saarella on ennustamaton. Ota varmuuden vuoksi hyttysmyrkkyjä mukaan. Metsähallituksen kämpän ja kylän päässä hyttysiä ei kuulemma ole koskaan isommaksi riesaksi asti mutta huonolla tsäkällä niitä voi olla aika paljon talkoopaikalla. Katsotaan paikan päällä mikä tilanne on ja muutetaan suunnitelmia tarpeen mukaan, siis jos ötökkätilanne on sietämätön.

Sää ja vaatetus

Vienanmeri on Jäämeren lahti. Säät ovat arvaamattomia ja voivat vaihdella rajusti riippuen siitä mistä tulee. Voi olla 30 astetta lämmintä tai voi olla 3 astetta lämmintä jos tuulee monta päivää peräkkäin pohjoisesta. Eli suhtautukaa asioihin niin kuin oltaisiin lähdössä tunturi-Lappiin. Vaikka nyt ei mennäkään ihan yhtä pohjoiseen niin olosuhteissa on meren vaikutuksen takia paljon samaa. Eli lämpimiä vaatteita ja kumisaappaat mukaan.

Tavaratilojen aiheuttamat rajoitukset

Olemme vuokranneet bussin johon mahtuu paljon ihmisiä mutta jossa ei ole vessaa, ja jonka tavaratilat ovat suhteellisen pienet. Muuten matkan hinta nousisi niin korkeaksi, ettei kaikilla ole enää varaa siihen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että matkatavarat olisi hyvä jakaa matkatavara-säiliöön, tuolin alle ja tavarahyllylle sijoitettaviin pakaaseihin. Rinkat, joissa on kova, joustamaton kehys, ovat ongelma, ota mukaan mieluummin joustavia reppuja ja laukkuja.

Kulttuuriohjelma

Solovetskin luostari on Venäjän tärkein luostari, Pietari Suuri, Aleksanteri II ja Putin ovat käyneet siunauttamassa itsensä siellä. Solovetskin luostaria sanotaan usein Venäjän sydämeksi. Matkaan sisältyy käynti itse luostarissa. Luostarin historian karmein aika liittyy Stalinin aikaan, jolloin siitä tuli koko Neuvostoliiton gulag-järjestelmän ensimmäinen leiri.


Viisumit ja passit

Jos lapset on mainittu vanhemman passissa, he eivät tarvitse erillistä omaa passia. Matkaa varten tarvitaan kuitenkin henkilökohtainen viisumi, koska matka kestää yli 4 päivää. Henkilökohtaista viisumia varten tarvitaan Venäjältä ns. Kutsu. Petroskoilainen matkatoimisto Lukomorie toimii kutsujana. Kutsu tarvitaan riippumatta siitä kuka tai mikä hoitaa varsinaisen viisumibyrokratian Venäjän konsulaatin kanssa.

Viisumi maksaa 25 Euroa Venäjän konsulaatissa. Keskimääräinen jonotusaika on noin 2 tuntia kesällä, keväällä vähemmän. Jos haluaa välttyä jonotukselta voi hoitaa asian asiamiehen, esim. matkatoimiston kautta, mikä maksaa 25 Euroa lisää. Aivan viime hetkessä hyvin lyhyellä varoitusajalla hankitut pikaviisumit ovat selvästi kalliimpia.

Kutsua varten tarvitaan seuraavat tiedot:
Etunimet, sukunimi, syntymäaika, passin nro, kansallisuus.

Viisumin anomista varten tarvitaan viisumihakemus täytettynä ja allekirjoitettuna, yksi passivalokuva kooltaan 3x4 cm, voimassa oleva passi, todistus voimassa olevasta matkustajavakuutuksesta (sairaus- ja tapaturmavakuutus) sekä selvitys matkavakuutuksesta. Tarvittavat lomakkeet ovat kuulemma myös internetissä.